Kapselgarderoben

Det flesta av mina klädesplagg har fått ta paus senaste åren, först pga graviditet, sen pga amning och hemmaskrotande plus en varierande viktnedgång. Det är inte särskilt roligt att lägga pengarna på gravid- och amningsplagg så min vardagsgarderob har varit avsevärt mindre än förut.

Min man brukar säga att det spelar ingen roll hur mycket kläder man har, det är ändå de 3-4 senast inhandlade plaggen som används. Genom att ha sina favorit skapar man lätt en kapselgarderob utan att tänka på det. Jag läste dessutom om någon klädutmaning på Ebbas blogg och tänkte “men är det inte så här jag gör omedvetet?”.

Inför jobbstart i vintras så var jag så redo att få bära kontorskläder igen. Jag lämnade över min hemmakofta till min man och komponerade ihop min kapselgarderob för jobbdagar. Varför? Jo, för att slippa välja mellan alla mina plagg och därför slippa tänka efter varje morgon när jag är trött och fryser.

Kapselgarderoben består av följande:

 • Offwhite silkesblus från Rodebjer
 • Långärmad crewneck i ull/mohair från COS
 • Kabelstickad tröja i ull/mohair från COS
 • Finstickad ulltröja med knyt från COS
 • T-shirt/blus från COS
 • Benvit kavaj från H&M
 • Svarta byxor från Hope
 • Blåa jeans från H&M

  Till detta också
 • 2 par ullstrumpbyxor att ha under byxorna när det var kallt.
 • Linnen och t-shirtar (beroende på vad jag hittar i lådan/är rent/passar för stunden). Helt klart ett förbättringsområde men eftersom jag oftast byter varje dag pga barnkladd (övriga kläder hinner jag få av mig) så blir det svårt att hålla kapselkonceptet här.
 • Ytterligare en mohairtröja har hittat sig in den senaste månaden, har letat hela vintern efter rätt modell och färg på Tradera och hittade den nu i slutet av säsongen. Äh, varför ljuger jag! Jag har tjocka ulltröjor året om. En lite kyligare sommar tillbringades i islandströja modell trendig från Farmer’s Market.
 • Det var fler plagg med från början, men några åkte ut pga satt dåligt/obekvämt/ointressant. Rensades bums!

Nu är inte detta en modeblogg men jag måste ändå kommentera följande: COS är bra på stickade tröjor, tror de står för 90% av mitt stickade tröjor-innehav (vilket i sin tur står för 60% av hela garderoben), dessutom har de generös rea om du kan tänka dig köpa ulltröjor mitt i sommaren. Hope är bäst på byxor. Stickade strumpbyxor i merinoullsblandning från Åhlens var mitt bästa vinterinköp nånsin. Så, då är det ur vägen.

Jag landade ganska snabbt i ungefär fyra-fem kombinationer, precis lagom för en vecka. Nu är våren här, och planen är att byta ut till en sommarvariant. Jag har införskaffat ett par svalare byxor redan, i samma modell som jag har i kapseln. Fördelen med en kapselgarderob är att jag snabbt inser att jag inte vill bära vissa plagg, och det gör också det lättare att rensa bort plagg helt och hållet.

Det går såklart att köra kapselgarderob rakt av och inte alls ha “vilande plagg”, men jag är inte riktigt där än. Man kan läsa mer om det hos Minimalisterna och Fru EfficientBadass. Jag är tillräckligt nöjd med att jag lyckades komponera en fungerade kapsel bestående av 80% plagg som jag redan hade i min ägo. Byxor köptes nämligen enbart in pga viktnedgång.

Först var min plan inför jobbstart att “köpa en ny garderob för ett nytt mig”, vilket sedan blev “jag ska enbart köpa min jobbgarderob på Tradera” till “jag lägger 800 kr på Tradera på lite byxor” till “jag köper en stickad tröja till och säljer av ett par av byxorna”. Kostnad kapselgarderob: 500 kr (plus 300 kr för nya strumpbyxor men de kommer hålla minst 3 säsonger om jag lär mig laga ull). Nypris hade varit ca 2500 kr. I bästa fall kan jag täcka kostnaden genom försäljning av plagg jag sorterat ut inför ett loppis i slutet av maj. Min främsta drivkraft inför detta projekt har egentligen inte varit pengar, utan mer en fundering över varför så mycket kläder behöver produceras varje säsong. Jag vet ändå vad jag gillar och är inte den mest trendkänsliga. Köp och behåll funkar på kläder likväl som på aktier (även om utdelning och värdeökning är bättre på aktier).

One thought on “Kapselgarderoben

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s